259885107686133
top of page

Glumačke vježbe #3

Updated: Mar 5, 2021

"Kad idem u školu tata uvijek kaže "Marko otvori širom oči i vidi sve što možeš vidjeti"" - Dr. Seuss


Posao glumca je ispričati priču. Svojim tijelom, glasom, umom i maštom. Dok stvaramo vjerodostojne likove mi zapravo oponašamo stvarnost. A naša svakodnevica nam je nepresušan izvor likova i situacija.

Promatrajući svijet oko sebe stvaramo u svojoj podsvjesti riznicu likova i situacija, iz koje crpimo ideje u radu na ulozi.

Promatranje je naša današnja vježba. Vježbajte svaki dan i promatrajte svoj napredak.

PROMATRANJE

Uvijek imaj na umu da:

  1. Prepusti se dojmu i promatraj svim svojim osjetilima

  2. Othrvaj se potrebi za stvaranjem mišljenja o subjektu, ne procjenjuj ga, već pokušaj misliti njegovim mislima, vidjeti njegovim očima...

  3. Koncentriraj se i ne daj se smetati

  4. Počni kratkim promatranjem i ponavljaj vježbu kad god možeš

Vježba #1 - SKRIVENA KAMERA

Pronađi mirno mjesto u kafiću ili restoranu. Smjesti se u neki kut, na mjesto na koje nitko ne obraća pažnju. Uzmi novine, knjigu ili laptop kao kamuflažu. Odaberi osobu za nekim od susjednih stolova i koncentriraj se na nju. Usredotoči se na detalje njezinog ponašanja - držanje viljuške, brisanje usta, žvakanje hrane, pijenje kave. Primjeti njezinu posturu, kako sjedi, u kojem položaju drži noge, promatraj kako gestikulira dok govori. Dopusti svojim mišićima da pokupe pokrete osobe koju promatraš.

Kad dođeš doma dopusti svom tjelu da se sjeti pokreta koje si promatrao. Rekreiraj radnje te osobe. Tajna je u koncentraciji na specifične radnje i detalje. Nemoj pokušavati odglumiti taj lik. Samo ponovi jednostavne radnje koje si vidio i osjetio.

Nakon vježbe zapiši svoja zapažanja:

- Što ti je bilo najteže tokom vježbe?

- Je li ti bilo lako pronaći osobu koju ćeš promatrati?

- Koliko radnji si se uspio sjetiti kod kuće?


Još mnogo sjajnih vježbi i profesionalan trening dobiti ćeš na dramskim radionicama MojaScena. Pogledaj programe i upiši se OVDJE.

Comments


bottom of page