259885107686133
top of page

Glumačke vježbe #4

Updated: Mar 5, 2021

"Glumci koji doista žele zadržati pažnju velikog gledališta moraju na svaki način pokušati održati neprekidan protok osjećaja, misli i radnje među sobom" - Constantin Stanislavski


U glumačkom poslu često čujemo redatelja kako viče "Slušaj, slušaj partnera!" i nije nam uvijek jasno što želi reći, jer ne samo da smo partnera čuli, već odavno znamo napamet svaku njegovu riječ, pa čak i pokret! Zbunjeni i uvređeni odlazimo s probe gunđajući "Kako to misli? Pa naravno da sve čujem, nisam gluh!"

Slušati partnera na sceni ne znači samo ga bukvalno čuti, već aktivno slušati ne samo sluhom već cijelim tijelom, svim svojim osjetilima, slušati ne samo riječi već i ton, pokret, pogled i skrivenu misao. Kao što je slušanje sugovornika u svakodnevnom životu vrlo kompleksan proces, tako ga pokušavamo stvarati i na sceni.

Slušanje je naša današnja vježba. Vježbajte svaki dan i promatrajte svoj napredak.

SLUŠANJE

Uvijek imaj na umu da:

  1. Izaberi govornika i fokusiraj se samo na njega

  2. Koristi ovu vježbu bilo kada, bilo gdje, svakodnevno

  3. Samo 7% komunikacije postižemo riječima, zato slušaj aktivno, svim osjetima

  4. Ne očekuj čuda - napredak dolazi polako

Vježba #1 - KAJ VELIŠ?

Izaberi program na televiziji i slušaj spikera ili govornika kako govori o temi koja te uopće ne zanima. Nađi barem jedan element koji će ti pomoći da se na neki način povežeš i uključiš u njegov tok misli. Aktivno ga slušaj - riječi koje govori, ton koji upotrebljava, geste, grimase, stanke, pokrete očima. U procesu ćeš sigurno u nekim trenucima pretpostaviti što u tom času misli. Možda će ti se dogoditi i spontana reakcija ili replika na njegov govor.


Nakon nekog vremena pokušaj se sjetiti svega što si slušao. O čemu se govorilo? Sjeti se glasa i tona u govoru i ostalih elemenata koje si promatrao. Bez odglumljivanja pokušaj ponoviti neke vrlo kratke dijelove govora.


Ovu vježbu možeš kasnije probati i na ljudima s kojima dolaziš u dodir u svakodnevnom životu: prodavačica u dućanu, kumica na placu, profesor na faksu, konobar... lista nema kraja.


Nakon vježbe zapiši svoja zapažanja:

- Što ti je bilo najteže tokom vježbe?

- Je li ti bilo lako slušati temu koja te ne zanima?

- Koliko si se toga uspio sjetiti nakon slušanja?


Još mnogo sjajnih vježbi i profesionalni glumački trening dobiti ćeš na dramskim radionicama MojaScena.

Pogledaj programe i upiši se OVDJE.

댓글


bottom of page