259885107686133
top of page

Glumačke vježbe #5

Updated: Mar 5, 2021

"Sve što jesmo posljedica je onoga što mislimo; temelji se na našim mislima i istkano je od naših misli." - Dhamapada


Svi znamo i već smo sto puta iskusili kako je teško bilo koji posao dobro obaviti kad smo pod stresom. Ne možemo dobro koristiti niti svoj um niti tijelo ako nismo dovoljno opušteni.

Kad imamo tremu, bojimo se hoćemo li uspjeti ili nismo sigurni da smo se dovoljno pripremili za izlaganje, nastup ili test, psihička tenzija djeluje i na naše mišiće koji se zgrče, te oni povratno djeluju na um koji se opet ne može opustiti i tako u krug.

Zbog toga nam je neizmjerno važno vježbati tehnike relaksacije. Relaksacija mišića pomaže nam opustiti um, a treniranje uma da skrene pažnju na van, izvan nas samih, pomaže nam odagnati tremu i strah od nastupa.


Relaksacija je naša današnja vježba. Vježbajte svaki dan i promatrajte svoj napredak.

RELAKSACIJA

Uvijek imaj na umu da:

  1. Opušteno tijelo pomaže opuštanju uma

  2. Preusmjeri fokus izvan sebe

  3. Dopusti si nesavršenstvo

  4. Ne očekuj čuda - napredak dolazi polako

Vježba #1 - DISANJE

Lezi na pod na leđa, na ugodnu prostirku, pruži ruke kraj tijela, možeš zatvoriti oči ako želiš. Usredotoči se na disanje, promatraj svoj dah i polako ga umiri.

Zamisli da si ležiš na plaži, na toplom pijesku. Zamisli da svaki dah šalješ u jedan dio tijela koji s izdahom utone dublje u pijesak. Kreni od stopala, preko koljena, kukova, šaka, laktova, ramena, leđa, prsa pa sve do glave i lica. Kad dođeš dio lica zamisli da netko izljeva topli med po sreditni tvog lica, počevši od čela pa sve do brade. Osjeti kako ti se mišići lica opuštaju dok zamišljeni med teče po njima.

Ostani tako, miran, opušteno dišući, par minuta.

Sad lagano promeškolji nožne prste i prste na rukama, pomakni stopala i šake, duboko udahni i izdahni par puta. Otvori oči, protegni cijelo tijelo i polako se vrati u stvarnost.


Nakon vježbe zapiši svoja zapažanja:

- Što ti je bilo najteže tokom vježbe?

- Je li ti bilo teško umiriti disanje?

- Što ti je bilo najugodnije iskustvo u ovoj vježbi opuštanja?


Još mnogo sjajnih vježbi i profesionalni glumački trening dobiti ćeš na dramskim radionicama MojaScena.

Pogledaj programe i upiši se OVDJE.

Comments


bottom of page