top of page

Glumačke vježbe #7

"Volite umjetnost u sebi, a ne sebe u umjetnosti" - Stanislavski


Dok čekate početak radionica u koje ste se upisali, evo jedne vježbice koju možete raditi sami kod kuće. Ona je iz knjige "Rad glumca na sebi" Konstantina Sergejeviča Stanislavskog.

Zabavite se!

SJEDENJE NA STOLCU SA SVRHOM

1. Jednostavno samo sjedni na stolac ili fotelju bez ikakve popratne radnje.

2. Promatraj svoju reakciju i ponašanje: jel se migoljiš, osjećaš se nelagodno ili ti se misli roje? Pokušaj se dovesti u stanje mira i koncentrirati samo na sjedenje.

3. Sad ustani, malo se protresi i zamisli neki razlog sjedenja. To može biti sjedenje u čekaonici kod doktora ili trenutak prije ispita, ili sjediš zato što ti je noga ozlijeđena, ili bilo što drugo. Sjedi s tim svojim zamišljenim razlogom minutu-dvije.

Onda ustani, protresi tijelo i zamisli neki drugi razlog.




Kao glumac, moraš uvijek imati neki razlog i svrhu bivanja na pozornici ili u kadru. Bez obzira govoriš li tekst ili nešto radiš ili naizgled ne radiš ništa, samo jednostavno sjediš ili stojiš na sceni. Razlog se uvijek treba vidjeti.


Ako se želiš još više poigrati pronađi neki monolog i odredi svrhu ili više njih tokom monologa. Pokušaj izreći monolog dok se koncentriraš na traženje ključeva na primjer ili pokušavaš promijeniti mišljenje sugovornika.


Nakon vježbe zapiši svoja zapažanja:

- Je li ti bilo lako koncentrirati se na različite razloge?

- Koji ti je dio vježbe bio najzabavniji?

- U kojoj mjeri ti je govorenje teksta pomoglo ili otežalo koncentraciju na svrhu?


Još mnogo sjajnih vježbi i profesionalni glumački trening dobiti ćeš na dramskim radionicama MojaScena.


Pogledaj programe i upiši se OVDJE.

bottom of page