top of page

Glumačke vježbe #1

Updated: Mar 5, 2021

"Glumac ne treba igrati ulogu. Poput Eolske harfe, obješene na drvo kako bi je svirao vjetar, glumac treba biti instrument na kojem svira njegov scenski lik ." - Alla Nazimova


Zar nije to san svakoga glumca? Prepustiti se ulozi i pustiti da njegov scenski lik živi kroz njega svoj kratki komadić života na sceni. Koliko god to možda jednostavno zvuči, godine i godine treninga i prakse potrebne su kako bismo dostigli taj san.

Jedna od osnovnih vještina koju moramo usavršavati na tom putu je koncentracija. Ona istinska, duboka koncentracija koja nam omogućava isključiti sve suvišne poticaje, pa čak i bol, u tenutku igranja predstave. Zato našu seriju glumačkih vježbica koje možete raditi sami kod kuće počinjemo upravo s njom. Vježbajte svaki dan i promatrajte svoj napredak.


KONCENTRACIJA

Uvijek imaj na umu da:

  1. Lakše ćeš se koncentrirati na ono što te istinski zanima

  2. Moraš utišati kritičara u sebi i prestati se ocjenjivati

  3. Tvoj um će raditi najbolje kad mu daješ mirne upute - nagrada je efektnija od kazne

  4. Što više vježbaš imati ćeš bolje rezultate

Vježba #1 - RADIM SVOJ POSAO

Dok voziš auto ili bicikl koncentriraj se na vožnju samu. To znači da svaki puta kad ti pažnju ponese neka misao, probaj se fokusirati natrag na vožnju. Ako počneš razmišljati o tome što ćeš raditi kad stigneš na destinaciju, kako će se odvijati tvoj dan ili što se dogodilo jučer, nježno vrati svoju pažnju natrag na ovaj trenutak. Koncentriraj se na vozila ispred i iza sebe, brzinu, osjećaj i sve što je u vezi s vožnjom. Probaj ovu vježbu dok radiš različite aktivnosti - čitaš, jedeš, razgovaraš s prijateljima, pereš suđe.

Nakon vježbe zapiši svoja zapažanja:

- Što ti je bilo najteže tokom vježbe?

- Koliko puta ti je "pobjegla" koncentracija?

- Koliko ti je teško/lako bilo povratiti fokus na trenutnu radnju?


Još mnogo sjajnih vježbi i profesionalan trening dobiti ćeš na dramskim radionicama MojaScena. Pogledaj programe i upiši se OVDJE.

bottom of page