top of page

Glumačke vježbe #2

Updated: Mar 5, 2021

"Mašta je naš unutarnji glas. I zato se moramo zaustaviti, usporiti, utišati, podržati i prigrliti je kako bismo joj dopustili da govori ." - Suzanne Beth Stinnet, Little Shifts


Mašta. Taj nevjerojatni dar ljudskog bića koji nam omogućava preživjeti i najteže trenutke, smisliti nova rješenja, stvarati svijet.

Mašta je nezaobilazna vještina svakog glumca. Da bismo kreirali bilo koju ulogu moramo je moći zamisliti. Zamisliti lik, njegov izgled, njegovu povijest, djetinjstvo, ljubavi, strahove, težnje, situacije u koje ga dovodi pisac. Pomoću mašte udišemo život svome liku i omogućavamo publici da ga vidi i doživi.

Sljedeća vježbica koju možete raditi sami kod kuće je maštanje. Vježbajte svaki dan i promatrajte svoj napredak.

MAŠTA

Uvijek imaj na umu da:

  1. Naravno da već znaš maštati. Sada jačaš tu vještinu i treniraš kako bi je mogao upotrijebiti u trenutku kad ti to poželiš i osnažiti je

  2. Uzmi si vremena i budi strpljiv i nježan sa sobom

  3. Upotrijebi sva osjetila - vid, sluh, njuh, dodir i okus

  4. Zabavi se i uživaj u maštanju

Vježba #1 - SEĆAM SE KAD SAM...

Kreiraj imaginarno sjećanje za sebe. Sjeti se dana kad si dobio 20 miliona na lutriji. Sjeti se trenutka kad si konačno stigao na vrh Himalaje nakon višemjesečnog uspona. Sjeti se prijema nakon što si dobio Oskara za glavnu ulogu. Sjeti se bilo kojeg događaja koji ti se nikada nije dogodio, i proživi taj svoj zamišljeni događaj svim svojim osjetilima.

Koncentriraj se na konkretne radnje, svoje i ljudi oko tebe. Precizno odredi vrijeme u danu, mjesto, odjeću koju si nosio, hranu, zvukove, mirise, temperaturu. Prisjeti se boje i teksture stvari koje su te okruživale. U ovoj vježbi ne brini puno za osjećaje. Ako se pojave, neka izađu iz radnje koje se sjećaš. Neka to imaginarno sjećanje bude sjećanje na ugodan, pozitivan događaj.

Nakon vježbe zapiši svoja zapažanja:

- Što ti je bilo najteže tokom vježbe?

- Je li ti bilo moguće dozvati osjete dodira i mirisa, vidjeti i čuti što se događa oko tebe ?

- Koliko dugo ti je uspjelo ostati u imaginaciji?


Još mnogo sjajnih vježbi i profesionalan trening dobiti ćeš na dramskim radionicama MojaScena. Pogledaj programe i upiši se OVDJE.

bottom of page